Autentifica-te

Nu ai cont? Creeaza unul nou

Nutritie
Calcivid Citrat - un complex de calciu...
+

Stresul oxidativ si factorii care favorizeaza aparitia acestuia

de WikiFood / 2011-07-05 | tag-uri: stres, stres oxidativ, radicali liberi

2  voturi
5 7881

Stresul oxidativ si factorii care favorizeaza aparitia acestuia
Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru intre productia de oxigen reactiv si capacitatea unui sistem biologic de detoxifiere rapida a reactivilor intermediari sau repararea cu usurinta a daunelor rezultate sau mai simplu spus - este termenul folosit pentru afectiunile produse de moleculele de oxigen distrugatoare numite radicali liberi.

Stresul mental si emotional poate spori stresul oxidativ, asa cum relaxarea il poate reduce. Din nefericire, nu putem determina nivelul stresului oxidativ din sistemul circulator, singurul indicator la care ne putem raporta este stilul de viata. Este foarte important sa alegi o alimentatie bazata pe multe fructe si legume, sa nu fumezi si sa faci miscare regulat. Doar asa riscul de stres oxidativ este tinut in limite reduse.

Toate formele de viata mentin un mediu de reducere in cadrul celulelor. Acest mediu de reducere este conservat prin enzime care mentin starea redusa printr-o putere constanta de energie metabolica. Tulburarile acestei stari de oxidare si reducere normala pot provoca efecte toxice prin producerea de peroxizi si radicali liberi care distrug toate componentele celulare, inclusiv proteine, lipide si ADN-ul.

Stresul oxidativ implica mai multe boli, cum ar fi ateroscleroza, boala Parkinson, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, boala Alzheimer, sindromul X fragil si sindromul oboselii cronice, dar pe termen scurt, stresul oxidativ poate fi, de asemenea, important in prevenirea imbatranirii prin inducerea unui proces numit mitohormesis.

Specii reactive de oxigen pot fi benefice, atat timp cat acestea sunt utilizate de catre sistemul imunitar ca o modalitate de a ataca si ucide agentii patogeni. Specii reactive de oxigen sunt, de asemenea, utilizate in celule de semnalizare. Acestea sunt numite de semnalizare, oxidare si reducere.

In termeni chimici, stresul oxidativ este o crestere mare in potentialul de reducere celular, sau o scadere mare in capacitatea de reducerea a cuplurilor de oxidare si reducere celulare, cum ar fi glutationul. Efectele stresului oxidativ depind de marimea acestor modificari, in functie de cat de capabila este o celula sa depaseasca perturbatiile si sa-si recapete starea initiala.

Un aspect deosebit de distructiv pentru stresul oxidativ consta in producerea de specii reactive de oxigen care includ radicalii liberi si peroxizii. Unele dintre cele mai putin reactive dintre aceste specii - cum ar fi superoxid, pot fi convertite prin reactii de oxido-reducere cu metale de tranzitie sau alti compusi ciclici de oxidare si reducere in mai multe specii agresive radicale, care pot provoca pagube celulare importante, pe termen lung ducand la deteriorarea ADN-ului.

De regula, organismul uman anihileaza radicalii liberi cu ajutorul sistemului antioxidant natural dar cand sistemul de protectie nu mai face fata, acestia incep sa atace celulele si alte molecule, ducand la ateroscleroza, cancer, diminuarea capacitatii mintale si la alte probleme de sanatate.

Antioxidantii cunoscuti precum vitaminele A, C, E, betacarotenul si seleniul pot fi benefici in lupta impotriva stresului oxidativ, cu toate ca nu exista niciun studiu efectuat in aceasta directie care sa demonstreze acest lucru.
Exista totusi un supliment care poate feri LDL-ul (Low-Density Lipoprotein) de oxidare - Coenzima Q10, care este o substanta lipo-solubila cu caracteristici de vitamina, prezenta in fiecare celula a organismului, unde indeplineste 2 functii majore: cea de producere de energie si de antioxidant puternic.

Comentarii

5  comentarii

schimba cod

Controlul greutatii

Nu orice mancare se potriveste oricui! Afla aici o lista de mancaruri ce ti se potrivesc.
Aboneaza-te la newsletter
Afla ultimele informatii despre nutritie, ultimele retete si review-uri direct pe email