Autentifica-te

Nu ai cont? Creeaza unul nou

Nutritie
Calcivid Citrat - un complex de calciu...
+

Postul - remediu pentru o inima mai sanatoasa

de WikiFood / 2011-04-11 | tag-uri: cercetare, postul, sanatatea inimii

1  vot
9 2963

Postul - remediu pentru o inima mai sanatoasa
Oamenii de stiinta au descoperit ca postul periodic poate reduce riscul de boala arteriala coronariana si chiar diabet.

De asemenea, provoaca schimbari majore in cazul factorilor de risc ai bolilor de inima precum colesterolul, zaharul din sange si nivelul trigliceridelor.

"Postul nu este doar un alt indicator pentru un stil de viata sanatos", spune cercetatorul Benjamin Horne. De fapt, postul chiar lucreaza pentru reducerea riscului la boli.

Modul in care functioneaza
In primul studiu recent bazat pe post si boli cardiace, cercetatorii au intervievat persoane in Salt Lake City, unde majoritatea cetatenilor sunt mormoni si postesc o data pe luna timp de 24 de ore. Ei au descoperit ca oamenii care au raspuns afirmativ atunci cand au fost intrebati daca s-au abtinut de la mancare si bautura pentru un timp prelungit au avut o rata mai scazuta la boli coronariene si diabet.
In cel de-al doilea studiu, cercetatorii au monitorizat 230 de persoane care au postit timp de 24 de ore.

Masuratorile fizice si testele de sange indica faptul ca postul a scazut trigliceridele subiectilor si nivelurile zaharului din sange. In plus, au descoperit ca hormonul de crestere uman, care este asociat cu echilibrului metabolic, a crescut de mai bine de 2.000%. Ambii indici de colesterol - rau (LDL-C) si colesterol bun - (HDL-C) au crescut, de asemenea. Deoarece studiul a fost pe termen scurt, cercetatorii nu pot spune sigur pentru cat timp actioneaza beneficiile postului trecut.

Desi medicii s-au concentrat mai mult pe corelarea dintre post si sanatatea inimii, decat pe mecanismele de la locul de munca, Horne a presupus ca postul cauzeaza stres in organism, ceea ce face sa elibereze mai mult colesterol, lasand organismul sa arda grasimi in loc de glucoza pentru combustibil.
Arderea celulelor de grasime inseamna ca, pe termen lung, organismul are mai putin colesterol si un risc mai mic de diabet si boli coronariene.

Care este contextul:
- Boala arterelor coronariene este principala cauza de deces in randul barbatilor si femeilor din SUA.

- Prezentul studiu se bazeaza pe unul efectuat in anul 2007, care a descoperit mai intai legatura dintre post si a reducerii riscului coronarian. Este nou, pentru ca, s-a uitat la efectele postului asupra trigliceridelor, greutatii si nivelurilor de zahar din sange.

- Cercetarile recente au asociat BPA, un ingredient care se gaseste in materialul plastic, cu boli de inima.

- Alte studii asociaza sanatatea inimii cu bautul vinului.

Nu chiar asa de repede:
- Studiul de monitorizare s-a uitat doar la efectele postului pe o perioada de 24 de ore, asa ca nu trebuie sa extrapolam deoarece nu stim inca efectele pe termen lung ale postului asupra indicatorilor de sanatate a inimii.

- In ceea ce priveste studiul sondajului, acesta este supus limitelor de acest tip de cercetare, si anume ca este foarte greu sa descifrezi toti factorii psihosociali, cum ar fi postul mormonilor, care tine de credinta lor religioasa, care in alte cazuri nu functioneaza.

- "Nu suntem pregatiti sa prescriem postul intr-un cadru medical", spune Horne.

- Postul scade trigliceridele din organism, potrivit acestui studiu si desi trigliceridele au fost legate de boli de inima la "unii oameni," este mai mult un factor de risc decat o cauza directa a tuturor bolilor de inima.

Urmatorul nivel:
Acum, cercetatorii doresc sa studieze modul in care postul afecteaza pacientii care au fost deja diagnosticati cu boli cardiace coronariene.

Comentarii

9  comentarii

schimba cod

Deejay

 / 2011-07-31 09:44:13

That addresses several of my concerns actaully.

Raspunde
aproba

+0

dezaproba

-0

Controlul greutatii

Nu orice mancare se potriveste oricui! Afla aici o lista de mancaruri ce ti se potrivesc.
Aboneaza-te la newsletter
Afla ultimele informatii despre nutritie, ultimele retete si review-uri direct pe email