Autentifica-te

Nu ai cont? Creeaza unul nou

Nutritie
Calcivid Citrat - un complex de calciu...
+

Pruna

de / 2013-11-29 | tag-uri: dieta, prune, constipatie, vitamine, cura

2  voturi
0 5605

Pruna
Inca din vremurile cele mai indepartate prunele au fost socotite printre fructele cele mai alese si de o valoare medicala neintrecuta. Pliniu vorbeste si el despre prune in cartea sa “Istoria naturala", aratand vechimea si pretuirea de care se bucurau in vremea aceea.

Prunul il gasim raspandit aproape pretutindeni, deoarece el se prinde foarte usor si nu este asa pretentios in ce priveste locul unde este sadit. Totusi regiunile de deal ii priesc si lui mai bine. Sa ne ocupam acum de pruna si din punct de vedere medical si al valorii ei pentru corp. Mai inainte de toate este bine sa aruncam o privire asupra compozitiei sale.Aruncand o privire asupra acestui tabel, vedem cu usurinta ca, in timp ce la prunele proaspete apa este cea care are cel mai mare procent, la prunele uscate, continutul de hidrocarbonati creste, iar apa scade aproape la sfert. Si lucrul acesta ne spune cu prisosinta ca prunele uscate constituie un aliment cat se poate de pretios.
Prunele uscate este bine sa fie mancate numai atunci cand sunt bine coapte si trebuie sa avem grija sa nu le consumam in acelasi timp cu carne, peste sau grasimi, caci atunci ele ingreuneaza mult digestia si pot produce unele tulburari. Consumate insa singure, de exemplu dimineata, ele au proprietatea unui bun laxativ.
Privind asupra componentilor prunei vedem ca albumina si materiile azotoase se gasesc in cantitate mica, lucru de mare importanta, caci face cu putinta ca prunele sa fie folosite cat se poate de bine de cei cu reumatism cronic, de cei suferinzi de guta, arteroscleroza si de cei bolnavi de rinichi.
Privind asupra prunelor uscate, dupa cum vedem, hidrocarbonatii ocupa locul de frunte, urmati apoi de zahar, (30 g), doua elemente foarte necesare organismului, deoarece sunt materii de ardere, care intretin viata celulara. O cura de prune uscate a vindecat chiar si constipatii rebele la alt tratament. De aceea este bine a fi mestecate bine in gura si faramitate. Dispepticilor, adica celor carora stomacul le digera greu, li se recomanda ca prunele sa se puna de cu seara intr-un pahar cu apa, iar apoi prunele asa inmuiate, sa fie mancate a doua zi imediat dupa sculare. Sau se pot pune prunele sa se inmoaie dimineata si se folosesc seara. Se pun cate 15-20 de prune.
Prunele uscate luate in felul acesta s-au dovedit a fi laxativul cel mai bun si de recomandat oricui vrea sa scape de neplacerile constipatiei si al incarcarii intestinelor si stomacului cu resturi alimentare care produc atatea tulburari si neplaceri omului.
Marmelada de prune careia i s-au adaugat si nuci, este pe cat de placuta, pe atat de buna ca laxativ.
Doctorii recomanda o cura de prune uscate dezaharisite, deci carora li s-a inlaturat zaharul. Pentru dezaharisire se recomanda urmatorul procedeu:
Prunele uscate se pun la inmuiat timp de 24 de ore. Dupa aceea se pun la fiert intr-o oala mare cu apa (6 litri de apa intr-un kilogram de fructe). La fiecare jumatate de ora se schimba apa cu alta fiarta ce este alaturi pe foc. Se schimba apa pana ce prunele stau intr-o apa curata.
Cura cu aceste prune se face luandu-se la pranz si seara inaintea mesei cate 30-40. In caz ca se produc unele tulburari, cura se va intrerupe cateva zile si apoi se va continua.
Efectele unei asemenea cure sunt: regularizarea scaunelor si indepartarea mirosului lor, inlaturarea fermentilor intestinali, stimularea continua a poftei de mancare, descongestionarea ficatului precum si a intregului sistem, dezintoxicatia umorala, potolirea setei, refacerea vigorii stomacului.
Cura aceasta se potriveste foarte bine persoanelor care sufera de dispepsie cronica, de ficat, rinichi si de artritism insotit de intoxicatii din pricina proastei circulatii intestinale.
De asemenea, persoanelor a caror ocupatie este de asa natura incat stau mai mult pe loc, cura aceasta le va fi de mare folos, regularizandu-se functiunea stomacului si a intestinelor.
Nu trebuie uitat insa ca in timpul curei sa nu mai folosim alte produse chimice.
lata deci de cata mare valoare pentru sanatatea noastra sunt prunele, fara sa mai vorbim de gustul lor delicios.
Orice gospodina trebuie sa aiba in casa la iarna marmelada de prune precum si prune uscate, afumate sau oparite.Comentarii

0  comentarii

schimba cod

Controlul greutatii

Nu orice mancare se potriveste oricui! Afla aici o lista de mancaruri ce ti se potrivesc.
Aboneaza-te la newsletter
Afla ultimele informatii despre nutritie, ultimele retete si review-uri direct pe email